När du ska skriva för en tidning eller webbsida så behöver du lösa hur du tar betalt på bästa sätt. Det finns olika sätt för dig som skriver som frilansare – du kan ha eget företag, eller så kan du vara egenanställd. Vissa blandar ihop de två termerna, men de är väldigt olika, så det är bra att ha koll.

Som frilansande skribent finns det några olika sätt att lösa det ekonomiska på. Du kan välja att ha ett eget företag, vilket innebär att du sköter om all bokföring själv, eller så kan du vara egenanställd och fakturera utan företag på Coolcompany, vilket är ett smidigt sätt att lösa det på. Företag som Coolcompany kallas faktureringsbolag, och går mellan dig och den tidning eller webbsida du skriver för; de tar betalt av tidningen och betalar sedan vidare intäkterna till dig som lön. Som ersättning tar de någon procent av intäkten, och i gengäld så behöver du sedan inte ha hand om bokföringen, utan kan fokusera på skrivandet – vilket väl är passionen kring yrket som ligger för de flesta skribenter och journalister.

Det vanligaste bland skribenter

Frilansade i sig blir allt mer vanligt bland skribenter, vilket innebär en större möjlighet för dig att skriva om din egen erfarenhet och kring dina egna åsikter och tyckande, och att därigenom bygga ett unikt personligt varumärke kring de ämnen du skriver om – något som kan vara väldigt viktigt för att kunna sticka ut från mängden och inte bara bli en utbytbar skribent bland många andra. Just på grund av detta är det som frilansande skribent viktigt att ta till vara på relationer med dina kontakter på tidningen – kanske till och med än mer än för fastanställda. Just egenanställning blir också allt vanligare bland frilansare, och metoden används med fördel av såväl experter på sina områden som nyare skribenter.