Ett av de allra mest älskade och populära föremålen för samlare och samling är nog serietidningar och tidningar i allmänhet. Man kan samla dem som en hobby, som symptom på ett maniskt beteende, för tidningarnas värde eller av ren sentimentalitet. Det finns många anledningar till varför tidningar är så populära att samla på, serietidningen är den allra vanligaste.

Serietidningens värld attraherar

Precis som med all annan fiktion kan man lätt bli uppslukad i en annan värld. När det kommer till äventyrsserier som dem med hjältar och exotiska fabler om rymden och andra världar tecknade med några av världens skickligaste tecknare är det svårt att inte vilja vara en del av äventyren. Här handlar det inte om tidningarnas själva insamling och lagring så mycket som man bara vill ha nästa och nästa nummer så att man kan läsa fortsättningen.

Men det är samma typ av läsare och samlare av äventyrsserier som också finner det där extra värdet i tidningarnas materiella egenhet. På serietidningsmässor och i finare ateljéer ställer samlare ut sina allra mest fina och dyrbara tidningar. De har inte bara sitt egenvärde utan också ett sentimentalt värde. Dessa går ihop på ett fint sätt. Den första utgåvan av stålmannen eller den tidning av spindelmannen där någon ärkeskurk dyker upp för första gången ställs ut i nypolerade moderna mässmontrar för andra samlare att se.

Att samla serier kan anses nördigt men det är en ganska inskränkt syn på ett helt friskt och normalt intresse. Synen på serietidningssamlaren som the comic book guy i Simpsons är en smula förlegad. I dagens allt mer stressade samhälle har verklighetsflykt uppnått en mycket stor acceptens. Här är en fin bild på den mest kända samlaren av serier: